C.V. – Info

Corry Graat (Helmond 1954) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch van 1981 – 1987

Zij woont en werkt in Vlierden.

 

 

Mijn hoofdthema is de relatie tussen mens, natuur en landschap.

 

 

Footprints 

 

Tijdens het proces van het maken komt vanzelfsprekend naar boven wat mij bezig houdt. Ik vind het belangrijk om dit toe te laten en een rol te laten spelen.

Mijn recente werk gaat daardoor veelal over de relatie tussen mens en natuur.

De aarde is in mijn ogen het enige “thuis” van de mens, een plek in het heelal waar we ons allemaal prettig geborgen zouden moeten voelen. Doordat wij feitelijk roofbouw plegen op de “natuurlijke hulpmiddelen” van de aarde wordt het leven van een (steeds groter) deel van de mensheid ontwricht. De klimaatverandering leidt ondermeer tot het wegvallen van bestaansmogelijkheden op delen van onze planeet, resulterend in armoede en vluchtelingenstromen. Er lijkt voor sommige bevolkingsgroepen geen plaats meer te zijn in het “huis aarde”.

Mijn werk “Footprints” gaat over de ongelijkheid tussen mensen, de manier waarop zij in het leven staan en de mate van bewustzijn van de consequenties van de (westerse, liberale, op het kapitalistische maatschappijbeeld geënte) levenswijze.

Voetafdruk = individueel de maat nemen/de ruimte nemen ten koste van wie en/of wat?

Doordat ik de kaders weg heb gescheurd gaan de werken een relatie aan met elkaar en met de ruimte.

 

 

Imaginaire reizen/Wanderlust

 

In de isolatie van de lockdown heb ik gewerkt aan grote langwerpige tekeningen met inkt op rijstpapier en ook, op kleiner formaat, aquarelpapier. In het maakproces hervond ik in het horizontale vlak de bewegingsvrijheid die buiten juist was ingeperkt.

In de serie ‘Wanderlust’ zien we de resultaten van de denkbeeldige reizen die ik de afgelopen jaren op papier maakte. Ik stel me vaak voor dat ik me in landschappelijke ruimtes bevind en onderzoek de relatie tussen deze ruimtes en mijzelf. Ik voel me als een ontdekkingsreiziger, reizende door mijn zelf gecreëerde wereld. De reis begint onderaan het papier en ik zoek een weg naar boven. Onderweg beantwoord ik vragen. Welke weg ga ik nemen? Is dit een begaanbaar pad; moet ik niet terug en een andere route kiezen? Wat kan ik hier allemaal tegenkomen?

Wanneer de inkt opgedroogd is, transformeert de tekening in een reisverslag. De grote rijstpapieren ‘reisverslagen’ worden los in de ruimte opgehangen. Mijn imaginaire reizen zijn geïnspireerd door daadwerkelijke reizen door natuur landschappen in Europa. Het doet denken aan hoe reisverhalen ook altijd een afstand hebben tot de werkelijkheid. Al van oudsher bieden reisverhalen veel ruimte voor de verbeelding van de reiziger. Die kleurt het verhaal met diens eigen vooroordelen, verlangens en interpretaties. Tijdens het opdrogen en door de verticale presentatie verandert het beeld van de reis. De context is mede bepalend voor de inhoud. Door de ruimtelijke presentatie wordt de bezoeker zelf de imaginaire reiziger.

 

 

Limited Space / Begrensde ruimten 2008 – 2015

 

De getoonde schilderijen weerspiegelen een zoektocht naar licht en ruimte. Via een periode waarin gebruik werd gemaakt van de zeefdruk- en lithotechniek, is de weg gevonden naar een  verdergaande abstractie van de waarneming.

 In de schilderijen (op papier en doek) zijn de grondvormen meer geometrisch geworden, er is een suggestie van eenvoud. De vormen zijn begrenzingen waarbinnen de schilder haar gevoel van licht en ruimte tot uitdrukking laat komen.

Er is gewerkt, in dunne transparante lagen waarbij gedeeltes open zijn gelaten. Daardoor zijn de onderlagen zichtbaar gebleven, hetgeen de dieptewerking versterkt. De coulissen werking van de geometrische vormen resulteert in een soort van landschapstafereel met architectonische inhoud. Er is altijd sprake van een goede balans tussen vorm en inhoud van het beeld.

 

 

EXPOSITIES

 

“Imaginaire reizen” expositie in het Kijkvenster Veldhoven

mei/juni 2022

 

Sasa-tentoonstelling 

Kruisruimte in Eindhoven 

26 mrt  t/m 3 april 2022

 

Benefiet voor Brabant 

Albert van Abbehuis 

18 dec.’21 – 21 febr. 2022

 

Groepsexpositie Museum De Wieger, Deurne. 20 september t/m 20 oktober 2019

‘Papier/ontvouwen’ Kunst op locatie. groepsexpositie. Hoge Zijdeweg, Vlierden. 27/28 juli 2019

‘Onderweg’  Expo/Finissage  expositie in atelier Molenstraat 2a, Geldrop (voormalig DAK) 4 november 2017 

‘InBetween’ expositie Kunstzaal Dommeldal, Dorpsstraat 113, Mierlo. 27 februari t/m 16 april 2015

Groepsexpositie in de Kapel van de Ateliers Nazareth in Gemert 8 en 9 juni  2014

Groepsexpositie Museum De Wieger, Deurne 13 september t/m 29 september 2013

‘Begrensde Ruimten’ Solo-expositie in de Groene Campus in Helmond.  25 januari t/m 5 april 2013

16 december 2012 expositie Destat, Deurne

12 december 2010 expositie Destat, Deurne

3 juli 2010 “Het Stedelijk” Destat, Deurne

2009 Groepsexpositie Museum De Wieger, Deurne

2008 Docenten Expositie Vrije Akademie Deurne